-
* porcja rosołowa , kawałek kurczaka
-
* marchewka
-
* seler
-
* pietruszka
-
* puszka groszku konserwowego
-
* 6 ziemniaków
-
* 2 łyżki mąki pszennej
-
* łyżka gęstej śmietany
-
* sól , pieprz , ziele angielskie , liść laurowy
-
* koperek
Przygotowanie :
Zagotować mięso , zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy będą miękkie dodać odsączony groszek. Rozprowadzić śmietanę z mąką i odrobiną gorącej zupy. Wszystko wymieszać w garnku, zagotować. Podawać z koperkiem.
taką groszkową zupę my też lubimy:) szczególnie młodsza córka lubi łowić kuleczki groszku;)
OdpowiedzUsuńja ją uwielbiam ze świeżym zielonym groszkiem :)
Usuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńSpodziewałam się zielonego kolorku u tu pełne zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się dziś na miseczkę ;) !
zielona by była krem :)
UsuńDawaj córcia do Gdyni gotować mamusi takie pyszne zupki:):)
OdpowiedzUsuńprzyjechałabym na łososia :)
UsuńNa rozgrzewkę cudowna, ależ bym ją zjadła teraz :)
OdpowiedzUsuńciepłe zupy są idealne na tą aurę za oknem :)
UsuńDawno nie robiłam, a bardzo lubimy:-)
OdpowiedzUsuńja wolę z zielonym groszkiem, ale i taką nie pogardzę :)
UsuńLubię taką zupę, nazywam ją zupka dookoła ogródka :)
OdpowiedzUsuńnazwa fantastyczna! :)
Usuń