Składniki :
* kostka masła roślinnego
* 2 budynie śmietankowe z cukrem
* litr mleka
* kilogram pokrojonych dowolnie jabłek
* 4 jajka
* szklanka cukru
* szklanka mąki pszennej tortowej
* szklanka mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Masło rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać wystudzone masło. Całe ciasto dobrze wymieszać mikserem. Wyłożyć około 3/4 ciast do blaszki. Na ciasto układamy jabłka bądź inne dowolne owoce - poza śliwkami. Idealnie pasują brzoskwinie. Z jabłkami i tak jest pyszne a mamy teraz dobre polskie jabłka. Na to ciepły budyń zrobiony z litra mleka i dwóch budyniowych proszków. Przykryć pozostałym ciastem. Piec około godziny w 180 stopniach na złoty kolor.
Wygląda na smaczne :-) Akurat dziś od rana mam smaczek na ciasto z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńjest pyszne :) mało co już zostało do popołudniowej kawki :)
Usuńciekawe ciasto ;)
OdpowiedzUsuńpolecam !
UsuńMamy robią najlepsze ciasta, choć my oczywiście powinnyśmy starać się im dorównać ;) Bardzo apetycznie Ci wyszło to ciasto, mniam!
OdpowiedzUsuńnastępnym razem zrobię z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi ! :)
Usuń