Składniki :
-
* 5kg buraków
-
* 10 czerwonych papryk
-
* kilogram cebuli
-
* szklanka oleju
-
* pół szklanki octu
-
* sól
Buraki obgotować do 45 minut i zostawić do całkowitego wystygnięcia w wodzie w której się gotowały pod przykryciem. Chociaż się nie ugotują do miękkości to w tej gorącej wodzie dojdą i nie trzeba ich gotować po 2 lub 3 godziny. Gdy wystygną to odcedzamy,obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczoną i pokrojoną paprykę oraz cebulę dusimy na szklance oleju. Wszystko mieszamy z burakami, dodajemy ocet oraz przyprawiamy. Wkładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15-20 minut.
Też mam przepis na takie buraczki i w niedługim czasie zamierzałam go zamieścić, ale mój jest trochę inny :-) Uwielbiam te buraczki :-)
OdpowiedzUsuńchętnie zobaczę Twój przepis :)
UsuńUwielbiam buraczki z tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńja też lubię takie buraczki do obiadu :)
UsuńIdealne na zimę :) ! Też takie robię :)
OdpowiedzUsuńdobre , dobre :) też będę robiła jeszcze !
UsuńCiekawe połączenie, przyznam, że jeszcze takich buraczków nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńsą na prawdę pyszne do obiadu :)
Usuń