10:00

Domowy chleb pszenny na zakwasie

Kolejny chleb, który przygotujemy, to będzie chleb pszenny. Także prosty przepis, pyszny i z chrupiącą skórką. Polecam!

Składniki : 
Rozczyn:
* 300g zakwasu 
* 500g mąki pszennej typ 650
* 500ml ciepłej, przegotowanej wody
Ciasto właściwe :
* 500g mąki pszennej 650 
* 150ml ciepłej, przegotowanej wody 
* 1 łyżka soli

Przygotowanie :
Składniki rozczynu dobrze wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 12 godzin. Dodać składniki na ciasto właściwe. Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do blaszek i odstawić na 5 godzin. Chleby naciąć. Spryskać wodą, można posypać ziarnem lub płatkami owsianymi. Piec około 50 minut w 180-190 stopniach. Wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Magiczne życie Marty , Blogger