Dzisiejszy wpis pomoże Wam przygotować samodzielnie zakwas do pieczenia chleba w domu. Także zaczynamy bo potrzebujemy na to kilku dni.
1 dzień 100g mąki żytniej razowej 2000
100ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce. Przemieszać po 12 godzinach.
2 dzień 100g mąki żytniej razowej 2000
100ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
3 dzień 100g mąki żytniej razowej 2000
100ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
4 dzień 50g mąki żytniej razowej 2000
50ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
5 dzień 50g mąki żytniej razowej 2000
50ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
I to by była cała tajemnica zakwasu. W kolejnych wpisach podam przepisy na chleb.
1 dzień 100g mąki żytniej razowej 2000
100ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce. Przemieszać po 12 godzinach.
2 dzień 100g mąki żytniej razowej 2000
100ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
3 dzień 100g mąki żytniej razowej 2000
100ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
4 dzień 50g mąki żytniej razowej 2000
50ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
5 dzień 50g mąki żytniej razowej 2000
50ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
I to by była cała tajemnica zakwasu. W kolejnych wpisach podam przepisy na chleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz