Bo kto nie lubi pizzy? Szczególnie z kurczakiem i pysznym sosem śmietanowo-czosnkowym. Polecam! Nie tylko na dzień dziecka.
Składniki :
* 2 szklanki mąki pszennej
* szklanka otrębów pszennych
* 2g suchych drożdży
* szczypta soli
* łyżeczka cukru
* szklanka cieplej wody
* 2 filety z kurczaka
* pół pęczka zielonych szparagów
* garść szpinaku
* 2-3 plastry boczku wędzonego
* pół szklanki śmietany 12%
* pół szklanki jogurtu greckiego
* 2-3 ząbki czosnku
* łyżka przyprawy do pizzy bądź oregano
* ser żółty - tyle ile lubimy - u mnie około 300g
Przygotowanie :
Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na teflonowej patelni razem z przyprawami. Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami, solą i cukrem wymieszać, dolać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Boczek podsmażyć, dodać szpinak i zblanszowane szparagi. Z ciasta drożdżowego zrobić dwie pizze. Na każdą wylać sos śmietanowy, dodać kurczaka i pozostałe dodatki. Posypać serem i przyprawą. Piec 20 minut w 200 stopniach. Można podawać na ciepło i na zimno.
Składniki :
* 2 szklanki mąki pszennej
* szklanka otrębów pszennych
* 2g suchych drożdży
* szczypta soli
* łyżeczka cukru
* szklanka cieplej wody
* 2 filety z kurczaka
* pół pęczka zielonych szparagów
* garść szpinaku
* 2-3 plastry boczku wędzonego
* pół szklanki śmietany 12%
* pół szklanki jogurtu greckiego
* 2-3 ząbki czosnku
* łyżka przyprawy do pizzy bądź oregano
* ser żółty - tyle ile lubimy - u mnie około 300g
Przygotowanie :
Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na teflonowej patelni razem z przyprawami. Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami, solą i cukrem wymieszać, dolać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Boczek podsmażyć, dodać szpinak i zblanszowane szparagi. Z ciasta drożdżowego zrobić dwie pizze. Na każdą wylać sos śmietanowy, dodać kurczaka i pozostałe dodatki. Posypać serem i przyprawą. Piec 20 minut w 200 stopniach. Można podawać na ciepło i na zimno.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdomową pizzę uwielbiam po prostu :)
OdpowiedzUsuńTaka pizza to na pewno jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńbuziaki
apetyczna :) ze szparagami jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń