Moje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam od chleba. Pysznego! U mnie posypka z płatków owsianych oraz czarnuszki - nie miałam ani grama sezamu.
Składniki:
* 500 g białej mąki pszennej
* 4g drożdży instant
Owsianka :
* 150 g drobnych płatków owsianych
* 450 g wrzącej wody
* 2 łyżki miękkiego masła
* 2 i 1/4 łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżki jasnego miodu
* 175 ml mleka
Posypka :
* 1 łyżka czarnego sezamu
* 1 łyżka białego sezamu
* 1 łyżka płatków owsianych
Dodatkowo :
masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Przygotowanie :
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.
Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.
Razem ze mną chleb przygotowali :
Dorota, Agnieszka, Agnieszka, Alina, Joanna, Bożena, Danuta, Agnieszka, Kinga, Kasia, Ula, Maja, Paulina, Agnieszka, Marzena, Marta, Basia i Julia, Kasia
Składniki:
* 500 g białej mąki pszennej
* 4g drożdży instant
Owsianka :
* 150 g drobnych płatków owsianych
* 450 g wrzącej wody
* 2 łyżki miękkiego masła
* 2 i 1/4 łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżki jasnego miodu
* 175 ml mleka
Posypka :
* 1 łyżka czarnego sezamu
* 1 łyżka białego sezamu
* 1 łyżka płatków owsianych
Dodatkowo :
masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Przygotowanie :
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.
Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.
Razem ze mną chleb przygotowali :
Dorota, Agnieszka, Agnieszka, Alina, Joanna, Bożena, Danuta, Agnieszka, Kinga, Kasia, Ula, Maja, Paulina, Agnieszka, Marzena, Marta, Basia i Julia, Kasia
Marta, piękny bochenek. Smak też mogę ocenić, bo wiem, że jest przepyszny. Dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńsuper wyrósł ten chlebuś :)
OdpowiedzUsuńCudnie sie razem piekło Agnieszko, a chlebek upiekł Ci sie rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię chlebki domowej roboty:) przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu kochana:)
Dzięki za wspólne pieczenie pysznego chlebka.
OdpowiedzUsuńChlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)
Wspaniały chlebek, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten chlebek i dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńprzepyszny jest :)
OdpowiedzUsuń