Kolejna propozycja na świąteczny stół. Tym razem galareta, ale podana zupełnie inaczej. Szynka z delikatnym chrzanowym kremem, a całość podana z wielkanocnym akcentem czyli jajkiem. Może w tym roku pokusicie się o taką wersję galarety?
Składniki :
*12 plastrów cienko pokrojonej szynki konserwowej
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 3 łyżki chrzanu
* 3 łyżki majonezu
* opakowanie żelatyny na 2 litry rosołu
* 2 litry rosołu
Przygotowanie :
Chrzan rozetrzeć z majonezem, posmarować każdy plasterek szynki i zwijać w rulony. Plastry jajka ułożyć na dnie formy - najlepsza będzie prostokątna. Żelatynę rozpuścić w rosole. Przestudzić, zalać pierwszą warstwę jajek, ułożyć warstwę rulonów z szynki. Następnie jajka oraz kolejną warstwę szynki. Całość uzupełnić pozostałą galaretką. Odstawić do lodówki by dobrze stężała. Wędlinę kroić w plastry, podawać z chrzanem bądź ćwikłą.
Składniki :
*12 plastrów cienko pokrojonej szynki konserwowej
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 3 łyżki chrzanu
* 3 łyżki majonezu
* opakowanie żelatyny na 2 litry rosołu
* 2 litry rosołu
Przygotowanie :
Chrzan rozetrzeć z majonezem, posmarować każdy plasterek szynki i zwijać w rulony. Plastry jajka ułożyć na dnie formy - najlepsza będzie prostokątna. Żelatynę rozpuścić w rosole. Przestudzić, zalać pierwszą warstwę jajek, ułożyć warstwę rulonów z szynki. Następnie jajka oraz kolejną warstwę szynki. Całość uzupełnić pozostałą galaretką. Odstawić do lodówki by dobrze stężała. Wędlinę kroić w plastry, podawać z chrzanem bądź ćwikłą.
Chyba spróbuję , wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńHmm ciekawe jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na szynkę w galarecie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń