Uwielbiam dobre kabanosy i jedyne jakie kupujemy to te ze sprawdzonej masarni. One smakują najlepiej i mam pewność, że są z dobrego mięsa. Skąd wiemy, że kabanosy są oryginalne? Po charakterystycznym trzasku przy łamaniu. Ten trzask świadczy o kruchości mięsa a także odpowiednim procesie suszenia i wędzenia. Niestety te pakowane są miękkie i za nic nigdy ich nie dałam rady złamać.
Mój pomysł na szybką przystawkę to lekko pikantny omlet z dodatkiem ziół oraz oczywiście kabanosa.
Zapraszam po przepis, który bierze udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku, tutaj możecie poczytać więcej na temat kampanii.
Składniki :
* 3 jajka, najlepiej wiejskie
* łyżeczka mąki pełne ziarno
* kabanosy
* łyżeczka suszonego bądź świeżego lubczyku
* ulubione zioła
* łyżka masła
Przygotowanie :
Masło rozpuścić, dodać pokrojonego w plasterki kabanosa. Jajka ubić razem z mąką, dodać szczyptę soli oraz wszystkie zioła. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na kabanosy, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z chlebem i ulubionymi warzywami, ziołami.
Super pomysł na omlet, mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :) podobno był pyszny!
UsuńPomysł bardzo fajny, w sumie dawno nie jadłam kabanosów :)
OdpowiedzUsuńja wygrałam zapas kabanosów, ale te pochodzą z ulubionego sklepu mięsnego :)
UsuńZjadłabym na śniadanie <3 mniam mniam
OdpowiedzUsuńzapraszam jutro :) zrobię jakąś powtórkę :)
UsuńNominowałam Cię do nagrody Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://seledina.blogspot.com/2014/05/zapowiedz-deszczu-i-wyroznienie.html :)
OdpowiedzUsuńdziękuje Kasiu, na pytania tradycyjnie odpowiem w niedzielę :) i wreszcie przygotuję swoje :)
UsuńA jaki kabanos? Mocno wysuszony typu maestro czy jakiś gruby i mokry?
OdpowiedzUsuńmy lubimy takie pół na pół :) ale dodaj swoje ulubione rzecz jasna :)
UsuńŚwietny pomysł na przystawkę. Kabanosy też bardzo lubię i oczywiście tylko te smaczne, kruche ....
OdpowiedzUsuńmy też je lubimy :)
UsuńPrzepis superowy :3
OdpowiedzUsuńWczoraj jak zrobiłam znajomym na śniadanie, to byli zachwyceni! Oczywiście odesłałam tutaj :) :)
Niestety nie mam masarni obok siebie, ale z Polskimi Snackami Pepperoni wyszło też całkiem smacznie!
cieszę się że smakowało :)
Usuńwytrawne omlety to jest to!:)
OdpowiedzUsuńpolecam :) smacznego :)
OdpowiedzUsuńno maestro dobre, ale ja to wole omlet z boczkiem.
OdpowiedzUsuńoczywiście zrób z czym tylko lubisz :) my znowu za boczkiem w omlecie nie przepadamy :)
Usuń