Przepis na to ciasto znalazłam na YouTube. Pomyślałam że na święta będzie idealne. Ciasto z kremem i polewą z mleka w proszku smakowało nam bardzo, nie było za słodkie co też jest plusem. Polecam Wam przygotować je nie tylko na święta.
Składniki :
Biszkopt
* 6 jajek
* szklanka cukru
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* pół szklanki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* do nasączenia filiżanka kawy rozpuszczalnej z łyżką cukru
Krem budyniowy :
* 500ml mleka
* 2 budynie śmietankowe po 40g
* 4 łyżki cukru
* kostka masła
Polewa :
* kostka masła
* szklanka wody
* pół szklanki cukru
* 2 szklanki mleka w proszku
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżka mleka w proszku
* dodatkowo około 300g okrągłych biszkoptów oraz filiżanka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać ciasto i przelać do blaszki. Piec biszkopt około 40 minut w 180 stopniach, wystudzić i przekroić na pół. Proszek budyniowy wymieszać w połowie szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. Zrobić budyń, wystudzić. Zmiksować razem z masłem na krem. Jeden biszkopt ułożyć w blaszce, nasączyć kawą i wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć pozostały krem. Biszkopty przeciąć na pół, poukładać na kremie. Przygotować polewę : zagotować wodę z cukrem i masłem, przestudzić i wsypać mleko w proszku. Wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej łyżkę mleka w proszku. Ciasto polać na przemian.
Składniki :
Biszkopt
* 6 jajek
* szklanka cukru
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* pół szklanki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* do nasączenia filiżanka kawy rozpuszczalnej z łyżką cukru
Krem budyniowy :
* 500ml mleka
* 2 budynie śmietankowe po 40g
* 4 łyżki cukru
* kostka masła
Polewa :
* kostka masła
* szklanka wody
* pół szklanki cukru
* 2 szklanki mleka w proszku
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżka mleka w proszku
* dodatkowo około 300g okrągłych biszkoptów oraz filiżanka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać ciasto i przelać do blaszki. Piec biszkopt około 40 minut w 180 stopniach, wystudzić i przekroić na pół. Proszek budyniowy wymieszać w połowie szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. Zrobić budyń, wystudzić. Zmiksować razem z masłem na krem. Jeden biszkopt ułożyć w blaszce, nasączyć kawą i wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć pozostały krem. Biszkopty przeciąć na pół, poukładać na kremie. Przygotować polewę : zagotować wodę z cukrem i masłem, przestudzić i wsypać mleko w proszku. Wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej łyżkę mleka w proszku. Ciasto polać na przemian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz