Klasyka smaku na Tłusty Czwartek. I już wiem, że pączki z cukierni na moim stole nie zagoszczą! Polecam ten sprawdzony przepis.
Składniki :
* pół kg mąki pszennej
* 1/5 kostki świeżych drożdży
* 3 żółtka
* szklanka ciepłego mleka
* 1/4 szklanki jogurtu greckiego
* 1/4 kostki masła
* 4 łyżki cukru
* łyżka cukru waniliowego
* łyżka spirytusu
* szczypta soli
* tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec
* marmolada z róży
* lukier
Przygotowanie :
Z drożdży, mleka i łyżki mąki oraz cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać z mąką, rozczynem i roztopionym masłem. Wyrobić dokładnie ciasto i nawet jeśli będzie luźne to za dużo mąki nie podsypywać. Odstawić na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy, marmoladą różaną.
Może nie wyszły idealne, ale były pyszne!
Składniki :
* pół kg mąki pszennej
* 1/5 kostki świeżych drożdży
* 3 żółtka
* szklanka ciepłego mleka
* 1/4 szklanki jogurtu greckiego
* 1/4 kostki masła
* 4 łyżki cukru
* łyżka cukru waniliowego
* łyżka spirytusu
* szczypta soli
* tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec
* marmolada z róży
* lukier
Przygotowanie :
Z drożdży, mleka i łyżki mąki oraz cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać z mąką, rozczynem i roztopionym masłem. Wyrobić dokładnie ciasto i nawet jeśli będzie luźne to za dużo mąki nie podsypywać. Odstawić na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy, marmoladą różaną.
Może nie wyszły idealne, ale były pyszne!
pyszności bardzo lubię pączki z różą ale z adwokatem też są pyszne:)
OdpowiedzUsuńwolę z różą :) ale będzie jeszcze jedne przepis na pączki :)
Usuńo jaaaaa jakie apetyczneeeeeeeeeeeeee:D
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/02/konkurs-robimy-paczki-i-faworki.html
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJuż nie mogę się doczekać tłustego czwartku :p na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do wzięcia udziału w moim candy :http://pinku-art.blogspot.com/2014/02/urodzinowe-candy.html
oj tak! jeszcze bliżej tłustego czwartku zrobię kolejne pączki :)
UsuńTłusty czwartek to już niebawem..:) ale ten czas leci!!!
OdpowiedzUsuńjeszcze trochę czasu jest by zrobić sobie w domu pączki :)
UsuńDzika rozpusta, uwielbiam to doroczne czwartkowe obżarstwo :)))
OdpowiedzUsuńja też! i zamierzam grzeszyć! :)
UsuńZrobiłaś tradycyjne pączki córeczko-nadziewane różą i smażone na smalcu.A cóż znaczy idealne-przecież paczki są z ciasta droźdźowego...BRAWO!!!.
OdpowiedzUsuńzrobię jeszcze z innego przepisu :)
UsuńMniamniuśnie:) Z lukrem sa najlepsze!
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam pączki z lukrem :)
UsuńMniamniuśnie! Z lukrem sa najlepsze!
OdpowiedzUsuńteż wolę z lukrem ;)
UsuńWspaniale się prezentują. Zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń