Bez faworków jak i bez pączków Tłusty Czwartek nie istnieje. Dzisiaj przepis na chruściki. Są idealne! Chrupiące, lekko słodkie od pudru. W sam raz do kawy czy herbaty.
Składniki :
* 30dag maki pszennej
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
* 1 łyżka spirytusu
* szczypta soli
* cukier puder
* olej bądź smalec do smażenia
Przygotowanie :
Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i wałkiem uderzać ciasto tak, aż powstaną bąbelki powietrza. Cienko rozwałkować. Radełkiem bądź nożem wycinać paski, dzielić na prostokąty z przecięciem i przekładać ciasto przez tą dziurkę. Smażyć na złoty kolor, odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.
obowiązkowe w karnawale:) pyszności!
OdpowiedzUsuńna pewno :)
UsuńUwielbiam, smak dzieciństwa...babcia robi najlepsze!!!!:)))
OdpowiedzUsuńbabcinych już nie pamiętam niestety :) ale mama na pewno robi lepsze!
Usuńbyły pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle się napracowałaś, cudownie wygląda ta masa faworków :)
OdpowiedzUsuńbyły pyszne :) i szybko zjedzone!
UsuńJak ja dawno nie jadłam! O nie... zachcianki mi się zaczynają.:P
OdpowiedzUsuńniedługo Tłusty Czwartek to możesz poszaleć :) zresztą Tobie wolno! :)
UsuńOstatnia sobota należała do nich, cudo :)
OdpowiedzUsuńto prawda :) pyszne były! :)
Usuń