13:20

Nie żałuj sobie przypraw !

Przyprawy potrafią każdej potrawie nadać niepowtarzalny aromat i smak. Ale przyprawy korzenne mają też inne zalety. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić kuchnię bez goździków, anyżu, gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii czy ziela angielskiego. Doskonale dosmaczają dania, ale też maja właściwości konserwujące, a nawet lecznicze. 

 
* pozyskuje się go z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego 
* jej kawałki schnąc zawijają się z obu stron i tworzą podwójne rurki o brązowozłocistym kolorze 
* ma bardzo silny, aromatyczny zapach oraz korzenny a zarazem gorzkawy i słodki smak
* po zmieleniu nabiera ostrości 
* zaostrza apetyt i przyspiesza trawienie 
* można przyprawiać nim dania słodkie ale i urozmaica też smak szynki, kotletów i bitek
* przyprawą są ususzone, szarobrązowe, owalne nasiona drzewa muszkatołowca korzennego
* wykorzystuje się też okalającą je czerwoną osnówkę, nazywaną kwiatem muszkatołowym i jest pikantniejsza niż nasiona
* gałka ma zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak
* zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne 
* utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast
* idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw 
* niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb
* jej laski są owocami storczykowatego pnącza
* słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu
* białawy nalot świadczy o najlepszej jakości przyprawy 
* wanilię dodajemy do ciast, budyniów, kremów czy lodów 
* do napojów albo sosów deserowych tę samą całą laskę możesz wkładać do czterech razy - trzeba po każdym wyjęciu dobrze ją wysuszyć 
* to niedojrzałe owoce drzewa korzennika lekarskiego
* po wysuszeniu są brązowe i trochę większe od ziarenka pieprzu
* mają korzenny zapach i słodko-ziołowy smak
* ułatwia trawienie tłuszczu
* lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe 
* wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs
* przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych
* dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe
* przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych 
* maja kształt gwiazdek, silny zapach i korzenno-słodkawy smak
* używać można w całości lub po zmieleniu 
* działa rozkurczowo, moczopędnie i pobudza trawienie
* zmielony anyż dodajemy do świątecznych wypieków oraz wieprzowiny, cielęciny i drobiu
* całe gwizdki podniosą smak kompotów oraz kawy z cukrem
* są to suszone, nierozwinięte pąki tropikalnego drzewa goździkowca
* maja słodki, owocowo-drzewny zapach oraz korzenny lekko piekący i gorzkawy smak
* poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności
* ssanie goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust np. czosnku
* całymi goździkami przyprawiamy kompoty, herbaty, grzane wino ale i śledzie oraz sosy mięsne
* można używać do marynowania dziczyzny, wieprzowiny i baraniny 
* sproszkowane goździki nadają się do mięsnych pasztetów oraz potraw rybnych
 
Wszystkie przyprawy do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Magiczne życie Marty , Blogger