Moja propozycja na przepis miesiąca listopad 2013 SZAFRANOWE KULINARIA. Będzie to zupa gulaszowa ale gęsta jak potawka. Dodatek gęstej śmietany sprawi że smak złagodnieje , a szafran nada całej zupie pięknego koloru. Polecam na chłodne listopadowe wieczory.
Gulaszowa potrawka |
Składniki :
-
* 4 plastry dowolnego mięsa wieprzowego - u mnie schab bez kości
-
* 2 marchewki
-
* cebula
-
* liść laurowy , ziele angielskie , pieprz w ziarnach , majeranek
-
* 6 ziemniaków
-
* duża czerwona papryka
-
* kawałek chili
-
* łyżka oleju rzepakowego
-
* łyżka mielonej czerwonej papryki
-
* łyżeczka ostrej czerwonej papryki
-
* szczypta szafranu
-
* łyżka koncentratu pomidorowego
-
* sól , pieprz , cukier
-
* śmietana
Przygotowanie :
Mięso zagotować razem z jarzynką oraz podpieczoną marchewką i cebulą. Dodać liść laurowy , ziele angielskie , ziarenka pieprzu oraz roztarty majeranek. Zagotować do miękkości mięsa. Mięso wyciągnąć , dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć mięso razem z obiema pokrojonymi paprykami , szafranem oraz mielonymi paprykami. Dodać do wywaru gdy ziemniaki będą miękkie. Zagotować , dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawić do smaku szczyptą cukru , soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Potrawka wychodzi dosyć gęsta , ale dodając więcej wody możemy przygotować idealną zupę gulaszową. Jest to świetne danie jednogarnkowe. Idealne na jesienną kolację. Bardzo rozgrzewa przed dodatek ostrych papryk. Udekorować śmietaną.
Uwielbiam używać szafran w kuchni, jest to szlachetna przyprawa
OdpowiedzUsuńjuż nawet jej szczypta dodaje innego wyrazu potrawie :)
a taką gulaszową potrawkę z miłą chęcią bym zjadła :)
szafran daje tutaj ten smaczek :)
Usuńoj zjadłabym :) żałuję, ze inne mięsko wyjęłam na dzisiejszy obiadek, bo zrobiłabym takie cudeńko :)
OdpowiedzUsuńz wieprzowym smakuje najlepiej :)
UsuńUwielbiam zupę gulaszową, z dużą ilością mięcha, z papryką i pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńja pieczarek nigdy nie dawałam :)
Usuńświetna idealna an zimne dni:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się ! :)
UsuńUwielbiam takie gęste i sycące zupy !
OdpowiedzUsuńGośka
ja na jesień tylko takie polecam :)
Usuń