domowa wędlina z kurczaka |
Składniki :
-
* 2 filety z kurczaka - około 0,5kg
-
* łyżka oleju rzepakowego
-
* mieszanka ulubionych przypraw - około 2 łyżek
Filet z kurczaka natrzeć mieszanką przypraw oraz olejem. Złożyć razem i okręcić bawełnianym sznurkiem. Odstawić najlepiej na całą noc. Mięso zawinąć w folię spożywczą , dokładnie i szczelnie. Obwinąć workiem do pieczenia i ponownie obwiązać sznurkiem. Włożyć do garnka. Zalać zimną wodą tak aby przykryło mięso i gotować około 20 minut. Zostawić do wystygnięcia. Wędlinę podawać po wystudzeniu.
Wygląda smakowicie :-) Też nie lubię sklepowych wędlin, jak znajdę trochę więcej czasu, to pewnie się skuszę, żeby taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
polecam :)
Usuńpysznie:D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńja też wolę domową wędlinę i często ją przygotowuję, z kurczaka lubię roladę, ale ta pierś jest bardzo apetyczna:)
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze !
UsuńPiersi z kurczaka idealni nadają się do kanapek :)
OdpowiedzUsuńdomowa wędlina zawsze nadaje się do chleba :)
UsuńJa też niedawno sobie zrobiłam podobnego kurczaczka do kanapek, bo nie lubię tych nafaszerowanych solą i fosforanami sklepowych wędlin...
OdpowiedzUsuńjestem tego samego zdania Kasiu :)
UsuńDziękuję Martuś za inspirację! Ja też nie lubię kupnych wędlin, czuję niemalże zawsze, że są czymś naszprycowane:P A ten przepis jest nie tyle prosty - co i szybki - i to mi bardzo odpowiada:)
OdpowiedzUsuńpolecam :) na prawdę o niebo lepsza niż ze sklepu :)
Usuń