Składniki :
Ciasto na pierogi :
-
* pół kg mąki pszennej
-
* jajko
-
* szczypta soli
-
* ciepła przegotowana woda
Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką.
Farsz do pierogów :
-
* kostka mrożonego szpinaku
-
* cebula
-
* czosnek
-
* łyżka śmietany 12 %
-
* 2 łyżki twarogu półtłustego
-
* oliwa z oliwek
-
* sól , pieprz , gałka muszkatołowa
Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi. Odparować wodę , dodać śmietanę i twaróg. Przyprawić i zostawić do wystygnięcia. Zimnym nadziewać ciasto. Zlepić boki. Gotować około 3-5 minut w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką.
Wszystko co ze szpinakiem jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa akurat robię właśnie z fetą :)
akurat fety niestety nie miałam :) wybrałam twaróg jak do ruskich pierogów :)
Usuńto prawda - smaczne były :)
OdpowiedzUsuńWlazłam z Przepisu na Kobietę i co widzę jako pierwsze u Ciebie? pierogi którymi teściowa przekonał mnie do szpinaku :)
OdpowiedzUsuńlubię przeglądać blogi kulinarne więc będę zaglądać :)
pozdrawiam
Cholera Jasna
zapraszam częściej więc ;)
UsuńUwielbiam szpinak.:) Ale w wersji z żółtym serkiem- w naleśnikach, pierogach i wszystkim:)
OdpowiedzUsuńnie miałam żółtego sera niestety :) dlatego padło na twaróg :)
UsuńJa wlasnie dzisiaj mialam na obiad ale kupne. Bardzo lubie posypane pieprzem i polane maggí :) polecam
OdpowiedzUsuńkupnych pierogów już nie jadam od dawna :)
UsuńUwielbiam je!
OdpowiedzUsuńto były moje pierwsze pierogi ze szpinakiem i powiem , że będę robiła częściej :)
UsuńUwielbiam je!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam szpinak, pierogi też, aż ślinka pociekła i mam ochotę na takie :)
OdpowiedzUsuńjak zrobisz to chętnie zjem :)
UsuńA ja szpinaku nie lubię i nie polubię, ale klasyczne ruskie bym zjadła. ;d
OdpowiedzUsuńa ja znowu za ruskimi nie jestem :) wolę z kapustą i grzybami :)
UsuńJedno z moich ulubionych! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńna pewno nie raz będę jeszcze robiła :)
Usuń