Składniki :
-
* jarzynka
-
* 4 białe kiełbasy surowe
-
* kawałek żeberka wieprzowego bądź kości schabowych
-
* 4 ziemniaki
-
* 4 jajka ugotowane na twardo
-
* 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
-
* 3 łyżki śmietany 12%
-
* sól , pieprz czarny , liść laurowy , ziele angielskie , majeranek
Przygotowanie :
Z jarzynki , żeberka i przypraw oraz białej kiełbasy gotujemy wywar na barszcz. W słoiczku rozrabiamy mąkę z wodą - ja dałam pół litra wody na 6 łyżek mąki . Po około godzinie gotowania wyciągamy żeberka oraz kiełbasę . Wrzucamy ziemniaki i czekamy aż się ugotują. W tym czasie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w plasterki a jajka w kostkę. Gdy ziemniaki będą ugotowane wlewam wodę z mąką i gotuję aż do zgęstnienia zupy. Dodaję kiełbasę z mięsem i jajka. Rozprowadzam śmietanę. Po zagotowaniu posypuję majerankiem.
zapraszam bliżej Świąt na barszcz biały i żurek na zakwasie :)
OdpowiedzUsuń