Składniki :
Ciasto :
-
* 25 dag masła
-
* 1,5 szklanki cukru
-
* 3 łyżki kakao
-
* 5 łyżek wody
-
* cukier waniliowy
-
* 4 jajka
-
* 1,5 szklanki mąki pszennej
-
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
* 10 dag masła
-
* kg sera twarogowego
-
* 4 jajka
-
* szklanka cukru
Przygotowanie :
Rozpuścić masło z cukrami , dodać wodę i kakao. Gotować 5 minut. Ostudzić. Wbić żółtka. Ucierać i dodawać po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z ciastem. Wylać do formy nasmarowanej margaryną oraz posypanej kaszą manną.
Przygotować masę serową ucierając masło z cukrem i dodając po łyżce sera oraz jednym jajku.
Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kakaowe.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około godziny.
Wspaniały sernik,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwiele z niego nie zostało :)
Usuńuwielbiam Izaurę,w ogóle wszystkie odmiany,rodzaje sernika,pysznie Ci wyszło ciacho,apetyczny wypiek,pozdrawiam ciepło (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńzostał mały kawałek do kawki na dzisiaj :)
UsuńWłaśnie się u mnie piecze ,mam nadzieję ,że wyjdzie ładny i pyszny jak u Ciebie :-) I od razu się zrobiło Świątecznie słuchając muzyczki w tle :-) Bardzo miło było mi tu gościć . Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że u mnie gościłaś :) i dziękuję za miłe słowa!
Usuń
OdpowiedzUsuńIzaura w trakcie pieczenia.czekam z niecierpliwoscia, jest to moja pierwsza przygoda z tego typu sernikiem.mam nadzieje, ze nie tylko bd wygladal super, ale I smakowal mojej rodzinie.pozdrawiam paula
poproszę na maila marta25urb@wp.pl zdjęcie Twojego sernika :)
Usuńsmacznego !
Co zrobić aby sernik po wyrośnięciu nie opadł, mi zawsze pięknie wyrasta a kiedy wystygnie to niestety klapnie
OdpowiedzUsuńAnia
A co jeśli ciasto opada po wystudzeniu?
OdpowiedzUsuńminimalnie zawsze masa serowa opada, jednak ja staram się stopniowo studzić ciasto i nigdy mi aż tak nie opada
Usuń