10:48

Sernik Izaura

Ostatni sernik jak pamiętam jeszcze to piekłam na Święta Wielkiejnocy. Więc pół roku temu. Jakoś nie było okazji bo częściej piekłam biszkopty albo pojawiały się jabłeczniki bądź inne ciasta z kremem. Sernik tradycyjny miał być wstępnie niedzielnym , dzisiejszym ciastem. Ale padło na Izaurę. Zobaczcie co z tego wyszło.



Składniki :
Ciasto : 
  • * 25 dag masła
  • * 1,5 szklanki cukru
  • * 3 łyżki kakao
  • * 5 łyżek wody
  • * cukier waniliowy 
  • * 4 jajka
  • * 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • * 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa serowa :
  • * 10 dag masła
  • * kg sera twarogowego 
  • * 4 jajka
  • * szklanka cukru


Przygotowanie :
Rozpuścić masło z cukrami , dodać wodę i kakao. Gotować 5 minut. Ostudzić. Wbić żółtka. Ucierać i dodawać po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z ciastem. Wylać do formy nasmarowanej margaryną oraz posypanej kaszą manną.
Przygotować masę serową ucierając masło z cukrem i dodając po łyżce sera oraz jednym jajku.
Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kakaowe.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około godziny.

 

 


11 komentarzy:

  1. uwielbiam Izaurę,w ogóle wszystkie odmiany,rodzaje sernika,pysznie Ci wyszło ciacho,apetyczny wypiek,pozdrawiam ciepło (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się u mnie piecze ,mam nadzieję ,że wyjdzie ładny i pyszny jak u Ciebie :-) I od razu się zrobiło Świątecznie słuchając muzyczki w tle :-) Bardzo miło było mi tu gościć . Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że u mnie gościłaś :) i dziękuję za miłe słowa!

      Usuń


  3. Izaura w trakcie pieczenia.czekam z niecierpliwoscia, jest to moja pierwsza przygoda z tego typu sernikiem.mam nadzieje, ze nie tylko bd wygladal super, ale I smakowal mojej rodzinie.pozdrawiam paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poproszę na maila marta25urb@wp.pl zdjęcie Twojego sernika :)
      smacznego !

      Usuń
  4. Co zrobić aby sernik po wyrośnięciu nie opadł, mi zawsze pięknie wyrasta a kiedy wystygnie to niestety klapnie
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. A co jeśli ciasto opada po wystudzeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. minimalnie zawsze masa serowa opada, jednak ja staram się stopniowo studzić ciasto i nigdy mi aż tak nie opada

      Usuń

Copyright © 2014 Magiczne życie Marty , Blogger