Robicie domowe weki? Bo ja ostatnio coraz więcej. W tym roku dużo ogórków, więc i dzisiaj pyszne ogórki do słoika. Z przyprawą gyros - jedną z moich ulubionych. Te ogórki świetnie nadają się na kanapki czy do wódeczki. Sprawdzą się i do obiadu. Polecam!
Składniki :
* 2 kg ogórków gruntowych
* 4 szklanki wody
* szklanka octu
* pół szklanki cukru
* łyżka ziela angielskiego
* łyżka ziaren czarnego pieprzu
* łyżka soli morskiej
* opakowanie przyprawy gyros
* łyżka gorczycy
Przygotowanie :
Ogórki umyć, pokroić w plastry. Posolić i odstawić na godzinę. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać przyprawy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać marynatą. Zakręcić, pasteryzować.
Składniki :
* 2 kg ogórków gruntowych
* 4 szklanki wody
* szklanka octu
* pół szklanki cukru
* łyżka ziela angielskiego
* łyżka ziaren czarnego pieprzu
* łyżka soli morskiej
* opakowanie przyprawy gyros
* łyżka gorczycy
Przygotowanie :
Ogórki umyć, pokroić w plastry. Posolić i odstawić na godzinę. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać przyprawy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać marynatą. Zakręcić, pasteryzować.
takiej wersji ogórków jeszcze nie jadłam. ciekawe :)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę:) Ja lubię takie połączenia. Wczoraj robiłam ogórki chili, ale te chyba wypróbuję!
OdpowiedzUsuńuściski serdeczne kochana
Nigdy nie jadłam takich ogórków, to musi być ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńjadłyśmy ogórki w curry, w kurkumie, a w przyprawie gyros jeszcze nie :) fajny pomysł
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastapic gorczyce
OdpowiedzUsuńmożna gorczycę pominąć
UsuńMożesz zastąpić estragonem
UsuńTeż można,ale już mieszanka gyros jest bardzo aromatyczna
Usuńzimną zalewą zalać ogórki czy gorącą? ile trzeba pasteryzować? kiedy dodać przyprawę?
OdpowiedzUsuńwoda,cukier,ocet i wszystkie przyprawy to składniki marynaty - trzeba zagotować i zalać nią ogórki w słoikach
Usuńpasteryzuję około 15 minut w piekarniku bądź w garnku z gorącą wodą
Czy wodę z ogórków która się zrobi wylać?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńDzięki!!! Jeszcze nie zrobiłam a już wiem że będzie pycha, bo lubię gyros. Zaraz się zabieram do roboty.
OdpowiedzUsuń