Składniki :
-
* pół kg słoniny
-
* 2 dowolne ulubione kiełbasy
-
* 3 cebule
-
* 2 winne jabłka
-
* 3 ząbki czosnku
-
* sól , pieprz
Przygotowanie :
Słoninę pokroić w kostkę , wrzucić do wysokiej patelni lub rondla i topić na małym ogniu. Kiełbasę przesmażyć na drugiej patelni i gdy słonina już się wytopi i będą złote skwarki dodać kiełbasę do smalcu. Wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz jabłko i czosnek. Wszystko razem poddusić około 15 minut. Doprawić. Przelać do kamionkowego naczynia.
Ja uwielbiam z ogóreczkiem kiszonym :) !
OdpowiedzUsuńja tylko kiszone lubię ;)
Usuńuwielbiam domowy smalec. Ja nigdy nie robiłam, ale miałam okazję zawsze podjadać jak babcia przygotowała. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńja nie jadam :) ale zrobię ! zaglądam , zaglądam :)
UsuńRobię od czasu do czasu, tzn. chyba 1-2 razy w roku :)
OdpowiedzUsuńNie dodaję kiełbasy, ale uwielbiam skwareczki :)
Z domowym, świeżutkim chlebkiem - pycha !
domowe najlepsze !
Usuń