Dyniowy syrop do kawy przyda się na całą jesień dlatego zrobiłam sobie mały zapas. Będzie jak znalazł na pyszne jesienne wieczory. Do tego świeczki, ciepły kocyk i dobra książka. Polecam przygotować ten syrop w domowym zaciszu kuchennym.
Składniki :
* szklanka puree z dyni
* łyżka cukru waniliowego albo laska wanilii
* łyżeczka mielonego imbiru
* łyżeczka mielonego cynamonu
* szklanka cukru trzcinowego
* szklanka cukru
* 1,5 szklanki wody
Przygotowanie :
Wszystkie składniki - oprócz dyni - umieścić w garnuszku. Gotować na bardzo małym ogniu aż do odparowania wody. Dodać puree z dyni, wymieszać i przelać przez sitko. Przelać do słoiczków.
Składniki :
* szklanka puree z dyni
* łyżka cukru waniliowego albo laska wanilii
* łyżeczka mielonego imbiru
* łyżeczka mielonego cynamonu
* szklanka cukru trzcinowego
* szklanka cukru
* 1,5 szklanki wody
Przygotowanie :
Wszystkie składniki - oprócz dyni - umieścić w garnuszku. Gotować na bardzo małym ogniu aż do odparowania wody. Dodać puree z dyni, wymieszać i przelać przez sitko. Przelać do słoiczków.
O takim czymś jesxcze nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie i brzmi wspaniale! Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że dynię można wykorzystać na milion różnych sposobów, ale o syropie do kawy pierwsze słyszę : ) Bardzo podoba mi się zestaw składników, aromatyczne przyprawy z pewnością wspaniale podkreślą smak kawy i rozgrzeją w chłodne popołudnie. Dynia kolejny raz mnie zaskakuje, jestem ogromnie ciekawa smaku tego syropu. Przepis zapisuję i przy najbliższej okazji wypróbuję, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten syrop! :)
OdpowiedzUsuńLubię taki :)
OdpowiedzUsuń