środa, 12 października 2016

Dyniowy syrop do kawy

Dyniowy syrop do kawy przyda się na całą jesień dlatego zrobiłam sobie mały zapas. Będzie jak znalazł na pyszne jesienne wieczory. Do tego świeczki, ciepły kocyk i dobra książka. Polecam przygotować ten syrop w domowym zaciszu kuchennym. 

Składniki :
* szklanka puree z dyni 
* łyżka cukru waniliowego albo laska wanilii 
* łyżeczka mielonego imbiru
* łyżeczka mielonego cynamonu 
* szklanka cukru trzcinowego 
* szklanka cukru 
* 1,5 szklanki wody

Przygotowanie :
Wszystkie składniki - oprócz dyni - umieścić w garnuszku. Gotować na bardzo małym ogniu aż do odparowania wody. Dodać puree z dyni, wymieszać i przelać przez sitko. Przelać do słoiczków. 

5 komentarzy:

  1. O takim czymś jesxcze nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie i brzmi wspaniale! Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiedziałam, że dynię można wykorzystać na milion różnych sposobów, ale o syropie do kawy pierwsze słyszę : ) Bardzo podoba mi się zestaw składników, aromatyczne przyprawy z pewnością wspaniale podkreślą smak kawy i rozgrzeją w chłodne popołudnie. Dynia kolejny raz mnie zaskakuje, jestem ogromnie ciekawa smaku tego syropu. Przepis zapisuję i przy najbliższej okazji wypróbuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń