Idealna wędlina do kanapek. Zasmakuje przede wszystkim tym, co mają dość święcących i nafaszerowanych chemią, wędlin ze sklepowej półki. Karkówka jest miękka, dobrze doprawiona. Pyszna!
Składniki :
* 800 g karkówki
* 2 płaskie łyżki soli
* 2 liście laurowe
* 2 ziarenka ziela angielskiego
* 5 ziaren czarnego pieprzu
* 2 łyżki majeranku
* 4 ząbki czosnku
Przygotowanie :
Mięso obwiązać nitką, albo włożyć w siatkę. Wszystkie przyprawy wrzucić do garnka, włożyć mięso, zalać wodą do wysokości mięsa i zagotować całość , gotować przez 5 minut na małym ogniu. Wyłączyć i zostawić na 6 godzin do wystygnięcia. Czynność powtórzyć. Zimne mięso włożyć do lodówki na 2 godziny.
ojej jaka soczysta i kruchutka:) wspaniała!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTaka domowa najlepsza! wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż jestem tego samego zdania Justynka :)
Usuńnie ma to jak domowa wędlina:) wiesz co jesz!
OdpowiedzUsuńdokładnie tak , możesz sama dozować przyprawy takie jak lubisz :)
UsuńWygląda przepysznie - uwielbiam domowe wędliny a już niedługo wielkanoc i wjedzie szynka muśnięta ćwikłą z chrzanem. <3 Ale się uśmiałam z rana, przeczytałam tytuł, że w 10 minut i biegiem leciałam do posta myśląc - hmm, jakiś kawałek mięsa jest, walnę sobie świeżą wędlinkę na śniadanie a tu smut. :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :) na późne już śniadanie :)
UsuńAle cudo! Szkoda, że to nie faktycznie w 10 minut ;)
OdpowiedzUsuńniestety czas oczekiwania jest troszkę dłuższy :)
UsuńRobiłam kiedyś schab tym sposobem, wiem że wychodzi i jest pyszny
OdpowiedzUsuńteż schab robiłam i potwierdzam że jest pyszny! :)
UsuńA JA ROBIŁAM I JEST W 10 MIN...TAK JAK W PRZEPISIE
OdpowiedzUsuńjest jest :) tylko trzeba troszkę dłużej poczekać :)
UsuńAle jak czynność powtórzyć?nie mogę zrozumieć.tzn że trzeba gotować przez 5min i później odstawić na 6h i po 6 godz.powtórzyć tzn 5min gotować i odstawić na 6 H?
Usuńdokładnie tak :)
UsuńPolecam..ja robiłam i w 10 minut.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTEZ SAMA ROBIE WEDLINY W ROZNY SPOSOB,CZASAMI W SZYNKOWARZE.PRZEPIS JEST FAJNY I PROSTY ALE NIE PODAJESZ ILOSCI WODY JAKA MUSI BYC DODANA...????
OdpowiedzUsuńtyle wody żeby zakryło mięso
UsuńDZIEKUJE....:)
OdpowiedzUsuńproszę :) i bliżej świąt zapraszam na podobny przepis - tym razem schab :)
UsuńA ile razy trzeba czynnosc gotowania powtorzyc??;)i jak zwiazac karkowke?
OdpowiedzUsuńdwa razy po 5 minut plus czas na wystygnięcie a co do związania mięsa to polecam siatkę wędliniarską którą kupimy a masarni lub nitkę bawełnianą
Usuńu mnie wystarczyło, mięso było idealne - nie surowe
OdpowiedzUsuńCzy drugi raz gotujemy w wodzie z przyprawami?
OdpowiedzUsuńtak, w tej samej
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńJaka potrzebna jest sól kuchenna zwykła czy do peklowania
OdpowiedzUsuńzwykła sól kuchenna
UsuńGdzie można kupić taką siatkę?
OdpowiedzUsuńW pasmanteri kupilam
UsuńGdzie można kupić taką siatkę?
OdpowiedzUsuńw masarni kupuję
Usuńrobiłam łopatke tym sposobem tylko do wody było jeszcze 2 łyżki majonezu.Wyszła pyszna
OdpowiedzUsuńczy karkowka nie moze wiecej wazyc /
OdpowiedzUsuńMoże ważyć więcej,wtedy daje więcej przypraw
OdpowiedzUsuńdzieki :)
OdpowiedzUsuńJEST PYSZNA
OdpowiedzUsuńRewelacja.Prosze mi powiedzieć czy inne miesko,np.indyka to tak samo można
OdpowiedzUsuńrobiłam pierś z kurczaka i wyszła pyszna :)
UsuńDzieki spróbuje w niedziele.
OdpowiedzUsuńi jak ?
Usuńa moja karkówka była w środku surowa :((( dlaczego.????
OdpowiedzUsuńbyła w jednym kawałku?
UsuńCzy mięso zostawić w tej wodzie na 6 godz czy je wyjąć ?
OdpowiedzUsuńMięso zostawić w zalewie
UsuńWitam , czy mięso ma być w 1 kawalku ??
OdpowiedzUsuńTak
Usuńpo drugim gotowaniu mięso do ostygniecia zostaje w wodzie czy wyjmujemy i czekamy aż ostygnie?
OdpowiedzUsuńZostawiamy
UsuńI to mięsko na zdjęciach to efekt wykonania przepisu?
OdpowiedzUsuńŚwietny dowcip, To prawie cud, jak zamiana wina w wodę
przykro mi że to nie dowcip :)
UsuńDlaczego to mięso jest czerwone skoro nie było peklowane? Gotowane mięso jest szare
OdpowiedzUsuńono jest szare, widać to u góry - kwestia światła na zdjęciach
UsuńCzy 2 kg mięska też gotować tylko 5 minut? Nie będzie surowe?
OdpowiedzUsuńnie będzie surowe
UsuńCzy gotować pod przykryciem czy bez
OdpowiedzUsuńgotuję pod przykryciem
Usuńmięsa wkładamy do gorącej wody czy zimnej?
OdpowiedzUsuńzimnej
UsuńSuper przepis musze spróbować
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńsiatkę kupiłam w CARRFUR
OdpowiedzUsuńna zdjęciach jest boczek nie karkówka...
OdpowiedzUsuńakurat jest to karkówka zwinięta w siatce
UsuńRzadko kiedy przepis jest tak przystępnie podany jak ten. Dziwię się więc, dlaczego większość z Państwa zadaje tak głupie pytania?! Trzeba nauczyć się czytać ze zrozumieniem!
OdpowiedzUsuńprzepis na karkówkę w 10 minut wykorzystałam, ale jeszcze nie jadłam.natomiast wiem ze sie udało gdyz widelec wchodził w mięsko jak w chleb. Dziękuje za dobry przepis mam zamiar tak gotować wszystkie mięska. Dziękuję p. Marto
OdpowiedzUsuńsmacznego! :)
UsuńŚwietny przepis zagości w mojej kuchni na stałe dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj tak przyrządzę mięsko. Podziwiam autorkę za cierpliwość w odpowiadaniu na te same pytania zadawane w enty raz.... przepis podany był w bardzo przystępny sposób :)
OdpowiedzUsuńChętnie odpowiadam na wszystkie Wasze pytania :)
Usuńpozdrawiam!
Dziękuję za przepis robiłem tym sposobem i wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakowało :)
UsuńCzy te 5 min liczymy od zagotowania? Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńMięsko gotujemy 5min z przyprawami pod przykryciem, wyłączamy i trzymamy dalej pod przykryciem do ostygniecia, po czym zas zagotowujemy na 5min i zas ostudzamy?wszystko pod przykryciem. Czy dobrze myślę?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
Usuń
OdpowiedzUsuńCzy tym sposobem można gotować karkówkę, która stała w zalewie 5 dni ?
tego nie wiem, nie robiłam jej w ten sposób
UsuńI po drugim zagotowaniu juz bedzie dobra do jedzenia
OdpowiedzUsuńPyszna😊 Czy można mięso np schab nadziać farszem jakimś i tak przygotować?
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam ale myślę że można :)
UsuńBardzo smaczna😊 Czy robiłaś tym sposobem jakieś mięso np. schab z jakimś nadzieniem?
OdpowiedzUsuńtylko karkówkę tak robiłam
UsuńWłaśnie skusiłam się teraz czekam 6 godz.i potem jeszcze raz zagotować, myślę że jutro śniadanko będzie smaczne z mojej szynę źli.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam tym sposobem szyneczkę czekam teraz 6 godz.i jeszcze raz zagotować,myślę że jutro śniadanko będzie smaczne.
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńNiestety, karkoweczka w środku surowa, musiałam dogotowac jeszcze 10 min
OdpowiedzUsuńmoże za duży kawałek?
Usuń