Puree z dyni zrobiłam drugi raz w życiu. Trochę mam zamiar zamrozić by w zimie korzystać z takiej dyni do zupy, a trochę wykorzystam by przygotować syrop do kawy. Polecam!
Składniki :
* dynia - około kg
Przygotowanie :
Dynię pokroić i oczyścić z pestek i błonek. Ułożyć na sitku w garnku do gotowania na parze. Parować około 20 minut. Zostawić do przestygnięcia - zebrać miąższ - skórę wyrzucić. Gdyby dynia była mokra to przełożyć na sitko i zostawić na godzinę. Dynię zmiksować na gładko. Przełożyć do słoiczka i pasteryzować albo do woreczka i zamrozić.
Składniki :
* dynia - około kg
Przygotowanie :
Dynię pokroić i oczyścić z pestek i błonek. Ułożyć na sitku w garnku do gotowania na parze. Parować około 20 minut. Zostawić do przestygnięcia - zebrać miąższ - skórę wyrzucić. Gdyby dynia była mokra to przełożyć na sitko i zostawić na godzinę. Dynię zmiksować na gładko. Przełożyć do słoiczka i pasteryzować albo do woreczka i zamrozić.
syrop do kawy z dyni jest boski :) robiłam już w tamtym roku :)
OdpowiedzUsuń