Kolejny piątek i to błyskawiczny. Tym razem przygotowałam cukiniowe talarki w otoczce z bułki tartej i z dużą ilością parmezanu. Robi się je szybko i równie szybko podjada. Polecam!
Składniki :
* 2 średnie cukinie
* sól, pieprz
* pół szklanki bułki tartej
* pół szklanki parmezanu
* 2 jajka
* olej z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie :
Cukinie pokroić w pół centymetrowe krążki. Posypać solą i pieprzem. Maczać w rozkłóconym jajku i obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na złoty kolor, odkładać na papierowy ręcznik by odciekły trochę z oleju. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu bądź przegryzkę np. z sosami.
Składniki :
* 2 średnie cukinie
* sól, pieprz
* pół szklanki bułki tartej
* pół szklanki parmezanu
* 2 jajka
* olej z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie :
Cukinie pokroić w pół centymetrowe krążki. Posypać solą i pieprzem. Maczać w rozkłóconym jajku i obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na złoty kolor, odkładać na papierowy ręcznik by odciekły trochę z oleju. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu bądź przegryzkę np. z sosami.
Uwielbiam cukinie, lecz trochę bym ja podrasowala miedzy innymi zamiast bułki tartej - otręby owsiane , zamiast oleju z pestek winogron - kokosowy ;)) I chyba właśnie dałaś mi pomysł na pyszny podwieczorek :PP
OdpowiedzUsuńCukinię smażoną uwielbiam. Nawet taka tylko posoloną. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, w sumie cukinię jadam bardzo rzadko, trzeba to zmienić :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak przygotowaną cukinię :) do tej pory robiłam w samej bułce tartej :)
OdpowiedzUsuńPanierowana i smażona cukinia to jest to! Szybka w przygotowaniu i jaka smaczna! :D Ja ją jadam często do odsmażanych ziemniaczków i surowego ogórka :)
OdpowiedzUsuńCukinii naprawdę niewiele do szczęścia potrzeba, pyszn ajest w takiej minimalistycznej wersji.
OdpowiedzUsuńAle pięknie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńCukinia - pod każdą postacią, ta z przepisu bardzo atrakcyjna ;) wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń