piątek, 10 czerwca 2016

Błyskawiczne piątki - Cukiniowe talarki z parmezanem

Kolejny piątek i to błyskawiczny. Tym razem przygotowałam cukiniowe talarki w otoczce z bułki tartej i z dużą ilością parmezanu. Robi się je szybko i równie szybko podjada. Polecam!

Składniki :
* 2 średnie cukinie
* sól, pieprz
* pół szklanki bułki tartej 
* pół szklanki parmezanu 
* 2 jajka
* olej z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie :
Cukinie pokroić w pół centymetrowe krążki. Posypać solą i pieprzem. Maczać w rozkłóconym jajku i obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na złoty kolor, odkładać na papierowy ręcznik by odciekły trochę z oleju. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu bądź przegryzkę np. z sosami.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinie, lecz trochę bym ja podrasowala miedzy innymi zamiast bułki tartej - otręby owsiane , zamiast oleju z pestek winogron - kokosowy ;)) I chyba właśnie dałaś mi pomysł na pyszny podwieczorek :PP

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinię smażoną uwielbiam. Nawet taka tylko posoloną. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować, w sumie cukinię jadam bardzo rzadko, trzeba to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam tak przygotowaną cukinię :) do tej pory robiłam w samej bułce tartej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Panierowana i smażona cukinia to jest to! Szybka w przygotowaniu i jaka smaczna! :D Ja ją jadam często do odsmażanych ziemniaczków i surowego ogórka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinii naprawdę niewiele do szczęścia potrzeba, pyszn ajest w takiej minimalistycznej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinia - pod każdą postacią, ta z przepisu bardzo atrakcyjna ;) wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń