Sos który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam.
Składniki :
* 2 łyżki masła
* mała cebula
* 300g boczniaków
* pół litra wody bądź buliony warzywnego
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka śmietany 18%
* sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie :
Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone w paseczki, przesmażyć, dolać wodę lub bulion i dusić do miękkości grzybów. Całość przyprawić do smaku. W śmietanie rozprowadzić mąkę, dodać kilka łyżek sosu, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować. Można dodać posiekany świeży koperek.
smakowicie wyglada ,ale boczniaków to ja nie znam:D
OdpowiedzUsuńa my czasami kupujemy na targu :)
UsuńW sumie to z boczniakó tylko flaczki robiłam...;-) Sos pewnie smakował pysznie:-)
OdpowiedzUsuńo widzisz :) ja flaczków dawno nie robiłam :)
UsuńMam ochotę na taki sosik :)
OdpowiedzUsuńjest lepszy od pieczarkowego :)
UsuńZjadłabym z kaszą gryczaną :)
OdpowiedzUsuńto świetne połączenie :)
UsuńCudowny sos, uwielbiam boczniaki :)
OdpowiedzUsuńnam też bardzo posmakował :)
UsuńO jak dawno nie jadłam boczniaków, przypomniałaś mi o nich i będą za mną chodzić i wpraszać się na obiad :)
OdpowiedzUsuńpolecam więc zrobić :)
UsuńDziękuję za inspirację - mam kopytka ziołowe i szukałam jakiegoś sosu, by je okrasić. Ten po pozbawieniu go śmietany (nie powinno mu to zaszkodzić) będzie idealny :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakował :)
UsuńWitaj :) wlasnie skonczylam sosik, jest przepyszny :) pozdrawiam Roxeen
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakował :) zapraszam do dodania zdjęcia na fb :)
UsuńSos pyszny, pierwszy jaki robilem w ogole z czegokolwiek, choc wolalbym gestszy, tylko nie wiem jaki bylby skutek zwiekszenia ilosci maki
OdpowiedzUsuńdaj dwie łyżki mąki albo więcej śmietany
UsuńNajlepsze boczniaki to rosną na sciętych pniach drzew,
OdpowiedzUsuńa to dlatego że są mięsiste a te chodowane na słomie są bardzo cienkie.tak czy siak sa bardzo smaczne,choc osobiście wole kanie