Cały tydzień proponowałam Wam słodkości na Tłusty Czwartek. Teraz czas trochę na zdrowe jedzenie. Dzisiaj ryż z ziołami prowansalskimi, dodatkiem warzyw i sezamem. Coś na włoską nutę, ale bez makaronu. Może i Wam zasmakuje tak jak mi.
Składniki :
* torebka dowolnego ryżu
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* duża łyżka ziół włoskich,prowansalskich
* warzywa mrożone
* kieliszek białego wina
* bulion drobiowy
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Na rozgrzaną oliwę wrzucam zioła i warzywa, przesmażam. Wsypuję surowy ryż, dolewam kieliszek białego wina. Co jakiś czas podlewam bulionem, aż do miękkości ryżu. Dodaję sól i pieprz do smaku i na gotową porcji ryżu z warzywami posypuję sezamem.
Fajna miseczkak aromatycznej potrawy:-) Oj przydałaby się tu i teraz;-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, zjadłabym miseczkę :)
OdpowiedzUsuńzapraszam! :)
UsuńFaktycznie tych słodkości u Ciebie ostatnio sporo się pojawiło :) aż ślinka cieknie ;) uwielbiam takie delikatne ryżowe dania z warzywami:):):)
OdpowiedzUsuńtrzeba trochę na dietę przejść :) po tych słodkościach !
Usuń:) dziękuję!
OdpowiedzUsuń