Składniki :
* szklanka wody
* szklanka mąki pszennej
* 1/3 kostki masła
* szczypta soli
* 4 jajka
* olej do smażenia
* lukier
Przygotowanie :
Masło rozpuścić w wodzie i gdy się zagotuje to zmniejszyć gaz, wsypać całą mąkę z solą i mieszać szybko i energicznie by nie powstały grudki, tak długo aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Odstawić do wystygnięcia. Wbijać po jednym jajku i ucierać ciasto mikserem aż będzie idealnie gładkie. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, ciasto wyciskać ze szprycy z końcówką gwiazdki - ja nie miałam szprycy i wyciskałam z woreczka strunowego - w koła po 2-3 warstwy by powstały gniazdka. Rozgrzać olej. Wrzucać ciastka papierem do góry i smażyć na złoty kolor. Papier sam będzie odchodził od ciastka i wtedy przewracamy gniazdka na drugą stronę. Odsączyć na ręczniku papierowym. Polukrować.
Uwielbiam te pączki :) Twoje wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńja zawsze wybierałam te z cukierni, ale teraz wolę swoje :) dzięki :)
Usuńapetyczne:) kocham te pączki! porywam jednego, albo lepiej dwa, do kawki;)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńWyglądają trochę jak oponki z cukierni. Ale Twoje w sumie wyglądają apetyczniej! Jednak chyba wolę tradycyjne pączki, choć na spróbowanie oczywiście i na takie pyszności bym się skusiła.
OdpowiedzUsuńaż takie ładne jak z cukierni to one nie są :) ale były smaczne :)
UsuńAle swoje zawsze lepiej i wygląda i smakuje;)
Usuńdokładnie :)
UsuńKarnawałowe pyszności :) !
OdpowiedzUsuńbędzie jeszcze trochę propozycji :)
UsuńJa też je bardzo lubię, ale nie wiedziałam, ze mają inną nazwę poza gniazdkami :)
OdpowiedzUsuńdla mnie też są to gniazdka :)
Usuń