Dzisiaj moja propozycja w Wyzwaniu Blogerek. Temat był idealny, bo już zima zagląda do nas i jedzenie ciepłych potraw jest na porządku dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka.
Składniki :
* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina
* cebula
* ząbek czosnku
* mały słoiczek przecieru pomidorowego
* 2 cm kawałek świeżego imbiru
* szczypta chilli
* pół czerwonej papryki
* łyżka cukru
* łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki zimnej wody
* 2 łyżki oliwy
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie.
Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział :
Paulina , Iwona , Magda , Gosia , Justyna , Ewa , Sabina , Dorota.
Składniki :
* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina
* cebula
* ząbek czosnku
* mały słoiczek przecieru pomidorowego
* 2 cm kawałek świeżego imbiru
* szczypta chilli
* pół czerwonej papryki
* łyżka cukru
* łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki zimnej wody
* 2 łyżki oliwy
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie.
Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział :
Paulina , Iwona , Magda , Gosia , Justyna , Ewa , Sabina , Dorota.
pyszne :) lubię imbir do takich dań :)
OdpowiedzUsuńu mnie ostatnio dużo imbiru w kuchni :)
UsuńSame dobroci! Aż się chce zjeść :)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
Usuńz ryzem nigdy nie jadłam, właściwie imbiru mało też używam, nie zawsze wiem do czego :)) A klopsiki apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńja używam np do herbaty teraz :) spróbuj koniecznie :)
UsuńTakie klopsiki to sobie jutro zrobię na obiad...:)
OdpowiedzUsuńsą pyszne :)
Usuńo ja, ale bym teraz zjadłam:))) pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
Usuńświetne konkretne danie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy takie klopsiki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, a zdjęcie magicznie urzeka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMmmmmmmmmmmmmm ale pyszni to wygląda! Smaka mi narobiłaś! I co teraz biedna ciężarna ma zrobić? Idę najeść się chleba!
OdpowiedzUsuńmoje gratulacje Kochana!
Usuńpulpeciki pierwsza klasa :) lubię takie obiady :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń