Kolejny chleb, który przygotujemy, to będzie chleb pszenny. Także prosty przepis, pyszny i z chrupiącą skórką. Polecam!
Składniki :
Rozczyn:
* 300g zakwasu
* 500g mąki pszennej typ 650
* 500ml ciepłej, przegotowanej wody
Ciasto właściwe :
* 500g mąki pszennej 650
* 150ml ciepłej, przegotowanej wody
* 1 łyżka soli
Przygotowanie :
Składniki rozczynu dobrze wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 12 godzin. Dodać składniki na ciasto właściwe. Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do blaszek i odstawić na 5 godzin. Chleby naciąć. Spryskać wodą, można posypać ziarnem lub płatkami owsianymi. Piec około 50 minut w 180-190 stopniach. Wystudzić.
Składniki :
Rozczyn:
* 300g zakwasu
* 500g mąki pszennej typ 650
* 500ml ciepłej, przegotowanej wody
Ciasto właściwe :
* 500g mąki pszennej 650
* 150ml ciepłej, przegotowanej wody
* 1 łyżka soli
Przygotowanie :
Składniki rozczynu dobrze wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 12 godzin. Dodać składniki na ciasto właściwe. Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do blaszek i odstawić na 5 godzin. Chleby naciąć. Spryskać wodą, można posypać ziarnem lub płatkami owsianymi. Piec około 50 minut w 180-190 stopniach. Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz