sobota, 9 lutego 2019

Pizza z rukolą i szynką parmeńską

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy! Najlepsze święto dla wszystkich pizzożerców! To właśnie dzisiaj możemy się obżerać pizzą bez wyrzutów sumienia. Bo w taki dzień pizza nie ma kalorii. Ja proponuję Wam prostą i smaczną pizzę domową z rukolą i szynką dojrzewającą. Smacznego!

Ciasto : 
* 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
* pół łyżeczki soli himalajskiej
* 1/3 kostki świeżych drożdży 
* pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* szczypta cukru
Sos :
* pół szklanki passaty pomidorowej 
* pół łyżeczki oregano 
* szczypta czosnku w proszku
Dodatki :
* kulka mozzarelli 
* świeża rukola
* kilka plasterków szynki parmeńskiej 

Przygotowanie :
Drożdże rozmieszać w wodzie z cukrem, dodać olej i wlać do mąki z solą. Wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia. Passatę wymieszać z ziołami. Ciasto rozwałkować, rozprowadzić sos. Pokruszyć mozzarellę. Piec pizzę 10 minut w 220 stopniach. Na upieczoną wyłożyc plasterki szynki oraz rukolę.

2 komentarze: