To mój tort na urodziny. Przygotowanie go nie zajęło mi dużo czasu a efekt to sami możecie zobaczyć. Tort udekorowałam świeżymi truskawkami oraz cząstkami limonki.
Wszystkiego najlepszego dla mnie!
Składniki :
* 4 jajka
* pół szklanki cukru
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* pół szklanki wrzątku
* łyżka cukru
* łyżka soku z cytryny
* 250g mascarpone
* 330ml śmietanki kremówki
* 2 łyżki cukru pudru
* 250g mrożonych malin
* galaretka malinowa
* truskawki i limonka do dekoracji
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch razem z cukrem, przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. U mnie o średnicy 16cm. Torcik będzie mały ale wysoki. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Wystudzone ciasto kroję na 3 blaty. Kremówkę ubijam z cukrem i mascarpone. Galaretkę rozpuszczam w 300ml wrzątku. Zalewam nią mrożone maliny. Pierwszy blat nasączony wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Smarujemy kremem i wylewamy połowę galaretki z malinami. Przykrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i smarujemy kremem. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Całość smarujemy jeszcze raz kremem i ozdabiamy połówkami truskawek i ósemkami limonki.
Wszystkiego najlepszego dla mnie!
Składniki :
* 4 jajka
* pół szklanki cukru
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* pół szklanki wrzątku
* łyżka cukru
* łyżka soku z cytryny
* 250g mascarpone
* 330ml śmietanki kremówki
* 2 łyżki cukru pudru
* 250g mrożonych malin
* galaretka malinowa
* truskawki i limonka do dekoracji
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch razem z cukrem, przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. U mnie o średnicy 16cm. Torcik będzie mały ale wysoki. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Wystudzone ciasto kroję na 3 blaty. Kremówkę ubijam z cukrem i mascarpone. Galaretkę rozpuszczam w 300ml wrzątku. Zalewam nią mrożone maliny. Pierwszy blat nasączony wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Smarujemy kremem i wylewamy połowę galaretki z malinami. Przykrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i smarujemy kremem. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Całość smarujemy jeszcze raz kremem i ozdabiamy połówkami truskawek i ósemkami limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz