poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Tort Red Velvet z truskawkami

Tort zrobiony został z okazji urodzin Sławka. Jest idealny. Ciasto mięciutkie, krem lekko cytrynowy. Do tego czekolada i truskawki. Czy to nie brzmi dobrze? Zapraszam po przepis.
Składniki :
* 4 jajka 
* 75g cukru 
* 2 łyżeczki cukru waniliowego 
* 125g mąki pszennej 
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
* 1 łyżka kakao 
* czerwony barwnik spożywczy 
* 200ml śmietany kremówki 
* 2 łyżki serka mascarpone 
* łyżka cukru pudru
* czekolada biała i mleczna
*  świeże truskawki 


Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i barwnikiem. Wymieszać i ciasto wylać na dużą blaszkę, tą od piekarnika. Ciasto piec 10 minut w 175 stopniach. Wyłożyć na ściereczkę wysypaną cukrem. Oderwać papier do pieczenia i wystudzić. Biszkopt pokroić na 4 paski. Ubić śmietankę z cukrem i mascarpone. Posmarować jeden pasek biszkopta i zwinąć w rulon. Kolejne paski smarować kremem i dokładać wokoło tego pierwszego rulonu ciasta. Kremem posmarować cały tort. Czekolady rozpuścić, przelać do woreczka i przygotować na pergaminie ozdoby. Obłożyć tort. Pokroić truskawki i posypać górę tortu. Udekorować listkami świeżej mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz