Tort zrobiony został z okazji urodzin Sławka. Jest idealny. Ciasto mięciutkie, krem lekko cytrynowy. Do tego czekolada i truskawki. Czy to nie brzmi dobrze? Zapraszam po przepis.
Składniki :
* 4 jajka
* 75g cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 125g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao
* czerwony barwnik spożywczy
* 200ml śmietany kremówki
* 2 łyżki serka mascarpone
* łyżka cukru pudru
* czekolada biała i mleczna
* świeże truskawki
Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i barwnikiem. Wymieszać i ciasto wylać na dużą blaszkę, tą od piekarnika. Ciasto piec 10 minut w 175 stopniach. Wyłożyć na ściereczkę wysypaną cukrem. Oderwać papier do pieczenia i wystudzić. Biszkopt pokroić na 4 paski. Ubić śmietankę z cukrem i mascarpone. Posmarować jeden pasek biszkopta i zwinąć w rulon. Kolejne paski smarować kremem i dokładać wokoło tego pierwszego rulonu ciasta. Kremem posmarować cały tort. Czekolady rozpuścić, przelać do woreczka i przygotować na pergaminie ozdoby. Obłożyć tort. Pokroić truskawki i posypać górę tortu. Udekorować listkami świeżej mięty.
* 75g cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 125g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao
* czerwony barwnik spożywczy
* 200ml śmietany kremówki
* 2 łyżki serka mascarpone
* łyżka cukru pudru
* czekolada biała i mleczna
* świeże truskawki
Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i barwnikiem. Wymieszać i ciasto wylać na dużą blaszkę, tą od piekarnika. Ciasto piec 10 minut w 175 stopniach. Wyłożyć na ściereczkę wysypaną cukrem. Oderwać papier do pieczenia i wystudzić. Biszkopt pokroić na 4 paski. Ubić śmietankę z cukrem i mascarpone. Posmarować jeden pasek biszkopta i zwinąć w rulon. Kolejne paski smarować kremem i dokładać wokoło tego pierwszego rulonu ciasta. Kremem posmarować cały tort. Czekolady rozpuścić, przelać do woreczka i przygotować na pergaminie ozdoby. Obłożyć tort. Pokroić truskawki i posypać górę tortu. Udekorować listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz