poniedziałek, 28 stycznia 2019

Domowy chleb pszenno - żytni na zakwasie

Przepis na mój ulubiony chleb. Podaję proporcje na dwie blaszki, bo znika bardzo szybko. Z dodatkami możecie sami kombinować i wybierać co dla Was jest smaczniejsze.

Składniki : 
* 0,5 kg mąki pszennej
* 0,25 kg mąki żytniej razowej 2000 lub 720
* 3 łyżeczki soli 
* 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
* 5 łyżek dokarmionego zakwasu 
* pół szklanki pestek słonecznika
* pół szklanki siemienia lnianego 

Przygotowanie :
Zakwas wyciągamy z lodówki. Dodajemy 2 łyżki mąki żytniej 2000 i 2 łyżki ciepłej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 2-3 godziny. Z tak dokarmionego zakwasu pieczemy chleb. A pozostały zamykamy i wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki na chleb mieszamy. Dokładnie. Przekładamy do blaszek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ciasto zwilżamy wodą, posypujemy ziarnami. Chleb pieczemy w 180-190 stopniach około godziny. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz