niedziela, 27 stycznia 2019

Zakwas na chleb

Dzisiejszy wpis pomoże Wam przygotować samodzielnie zakwas do pieczenia chleba w domu. Także zaczynamy bo potrzebujemy na to kilku dni. 

1 dzień 100g mąki żytniej razowej 2000
             100ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce. Przemieszać po 12 godzinach.
2 dzień 100g mąki żytniej razowej 2000
             100ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
3 dzień 100g mąki żytniej razowej 2000
             100ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
4 dzień  50g mąki żytniej razowej 2000
              50ml ciepłej, przegotowanej wody
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.
5 dzień   50g mąki żytniej razowej 2000
               50ml ciepłej, przegotowanej wody 
Wymieszać i przykryć zakwas. Odstawić na 24 godziny w cieple miejsce.

I to by była cała tajemnica zakwasu. W kolejnych wpisach podam przepisy na chleb.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz