To ciasto znane jest już chyba wszystkim. Jest delikatne, z pysznym kremem i kontrastem w postaci pestek granata. To będzie też piękna ozdoba stołu.
Składniki :
* 2 szklanki mąki krupczatki
* 1 szklanka cukru
* 3 jajka
* 1 szklanka oleju
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 450 g szpinaku rozdrobnionego
* 400ml śmietanki kremówki
* 250 g serka mascarpone
* 2 śmietan fixy
* 4 łyżeczki cukru wanilinowego
* 1 granat
Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak rozmrożony i dobrze odciśnięty. Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone. Na połowę ciasta wyłożyć krem. Drugi blat pokruszyć i posypać ciasto. Pestkami granatu udekorować wierzch ciasta.
Składniki :
* 2 szklanki mąki krupczatki
* 1 szklanka cukru
* 3 jajka
* 1 szklanka oleju
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 450 g szpinaku rozdrobnionego
* 400ml śmietanki kremówki
* 250 g serka mascarpone
* 2 śmietan fixy
* 4 łyżeczki cukru wanilinowego
* 1 granat
Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak rozmrożony i dobrze odciśnięty. Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone. Na połowę ciasta wyłożyć krem. Drugi blat pokruszyć i posypać ciasto. Pestkami granatu udekorować wierzch ciasta.
tyle już czytałam o tym cieście, że muszę w końcu zrobić:) brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńRobiłam. wszystkim smakowało :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto. I bardzo ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńKochana, dla Ciebie i Twoich bliskich radosnych, pełnych uśmiechu, miłości, wiosny Świąt wielkanocnych!!!
muszę je wreszcie zrobić, bo mam je stanowczo za długo na swojej liście do zrobienia :P
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)