piątek, 25 marca 2016

Zielone ciasto z granatem czyli leśny mech

To ciasto znane jest już chyba wszystkim. Jest delikatne, z pysznym kremem i kontrastem w postaci pestek granata. To będzie też piękna ozdoba stołu.

Składniki :
* 2 szklanki mąki krupczatki
* 1 szklanka cukru
* 3 jajka
* 1 szklanka oleju

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 450 g szpinaku rozdrobnionego

* 400ml śmietanki kremówki
* 250 g serka mascarpone
* 2 śmietan fixy
* 4 łyżeczki cukru wanilinowego

* 1 granat 

Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak rozmrożony i dobrze odciśnięty. Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone. Na połowę ciasta wyłożyć krem. Drugi blat  pokruszyć i posypać ciasto. Pestkami granatu udekorować wierzch ciasta.




4 komentarze:

  1. tyle już czytałam o tym cieście, że muszę w końcu zrobić:) brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasto. I bardzo ładnie się prezentuje.
    Kochana, dla Ciebie i Twoich bliskich radosnych, pełnych uśmiechu, miłości, wiosny Świąt wielkanocnych!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę je wreszcie zrobić, bo mam je stanowczo za długo na swojej liście do zrobienia :P
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń