W zeszłym roku dostałam domek mrówek od koleżanki z pracy na święta i tak pamiętałam, że stał i stał, aż żal było zjadać takie cudne ciastko. W tym roku postanowiłam sama zrobić sobie domek mrówek i z tego co pamiętam to wyszło podobnie. Może mogło postać trochę dłużej, ale szybko zjedliśmy. Polecam żeby zrobić swój domek mrówek, pięknie będzie się prezentował na świątecznym stole ale i szybko zniknie, bo jest pyszny! Przepis bierze udział w konkursie Lidla.
Ciasto :
- * 3 szklanki mąki pszennej
-
* pół kostki masła ekstra
-
* 4 jajka
-
* kieliszek spirytusu bądź wódki
-
* olej rzepakowy do smażenia oraz mąka do
posypywania gdyby ciasto się kleiło
- * mak suchy i rodzynki do ozdoby
- * 400 ml miodu sztucznego
-
* pół szklanki wody
Przygotowanie :
Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, kieliszek wódki oraz jajka i zagnieść ciasto tak żeby się nie kleiło do rąk. Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Wałkować na cienkie około 5 milimetrowe płaty. Kroić na dowolne prostokąty i smażyć w głębokim tłuszczu na lekko złoty kolor. Usmażone ciasto odkładać na papier by odsączyć tłuszcz. W garnku zagotować miód z wodą. Gdy woda odparuje i miód zrobi się ciągnący to maczać kawałki ciasta i układać na talerzu w formę kopca. Każdą warstwę posypać makiem oraz układać po parę rodzynek. I tak do ukończenia całego domku mrówek. Odstawić na dzień lub dwa żeby ciastka skruszały.
wow! ale się napracowałaś...super wyszło, chętnie bym się poczęstowała!:)
OdpowiedzUsuńtrochę pracy przy tym jest, ale jakie pyszne ! :)
Usuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń:) dzięki !
UsuńPrzyznam że jeszcze nigdy nie widziałam takiego domku:D powodzenia w konkursie!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
Usuń