Składniki :
-
* 1/5 kostki świeżych drożdży
-
* pół szklanki ciepłej wody
-
* łyżeczka cukru
-
* łyżka mąki pszennej
-
* szczypta soli
-
* 2,5 szklanki mąki pszennej
-
* sezam
-
* czarnuszka
-
* żółtko
Przygotowanie :
Przygotować z mąki, cukru, drożdży i wody zaczyn. Odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Wyrobić ciasto bez podsypywania już mąki. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać małe kawałki i wałkować ręką paluchy długości blaszki w której będziemy je piekli. Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem o obsypujemy sezamem bądź czarnuszką. Można posolić. Piec około 15 minut w 200 stopniach.
Już są :) ! Właśnie zastanawiałam się które zrobisz a tu 2 wersje widzę :) Super :)
OdpowiedzUsuńz samą solą też są pyszne i jeszcze nie warto trzymać ich aż do złotego koloru :) bo są twarde później :)
UsuńFajne:) Też muszę coś pomyśleć, bo u mnie w domu takie przekąski do piwka to podstawa :)
OdpowiedzUsuńdomowe lepsze niż paluszki ze sklepu :)
Usuń