Dzisiaj dla Was przepis na rosół z domowym makaronem który jadłam na wakacjach u mamy. Ja makaron przeważnie kupuję, bo u mnie jedzą tylko cieniutki, ale z tym się nie równa nawet. Rosół standardowo robiony tyle że długo gotowany na naprawdę małym ogniu. Ja takiego nie robię, ale lubię jak jest słodki od marchewki.
Składniki na makaron :
-
* pół kg mąki pszennej
-
* jajko
-
* 3 żółtka
-
* łyżeczka soli
-
* łyżka oleju rzepakowego
-
* ciepła woda tyle ile zabierze ciasto
Przygotowanie : Zagnieść ciasto. Rozwałkować placki i odstawić aż wyschną. Pokroić. Wodę do gotowania posolić i wlać łyżkę oleju rzepakowego. Gotować minutę od wypłynięcia. Przelać zimną wodą.
do makaronu nie dodaje się wody ani oleju ,gotujemy też bez oleju :)
OdpowiedzUsuńmoja mam robi i z wodą i z olejem i zapewniam, że ten makaron jest pyszny! :)
Usuń