piątek, 20 września 2013

Rosół z domowym makaronem według mojej mamy


Dzisiaj dla Was przepis na rosół z domowym makaronem który jadłam na wakacjach u mamy. Ja makaron przeważnie kupuję, bo u mnie jedzą tylko cieniutki, ale z tym się nie równa nawet. Rosół standardowo robiony tyle że długo gotowany na naprawdę małym ogniu. Ja takiego nie robię, ale lubię jak jest słodki od marchewki.
Składniki na makaron : 
  • * pół kg mąki pszennej 
  • * jajko 
  • * 3 żółtka 
  • * łyżeczka soli 
  • * łyżka oleju rzepakowego 
  • * ciepła woda tyle ile zabierze ciasto 
Jeśli jajka mają blade żółtka to można dodać pół łyżeczki kurkumy
Przygotowanie : Zagnieść ciasto. Rozwałkować placki i odstawić aż wyschną. Pokroić. Wodę do gotowania posolić i wlać łyżkę oleju rzepakowego. Gotować minutę od wypłynięcia. Przelać zimną wodą.

2 komentarze:

  1. do makaronu nie dodaje się wody ani oleju ,gotujemy też bez oleju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja mam robi i z wodą i z olejem i zapewniam, że ten makaron jest pyszny! :)

      Usuń