Ulubione ciasto mojego Pana Męża czyli rolada biszkoptowa. Tym razem krem na bazie kremówki i mascarpone. Do tego kosteczki truskawkowej galaretki. Przepis bardzo prosty. Rolada królowała na moim świątecznym stole.
Składniki :
* biszkopt z tego przepisu
* 200ml śmietanki kremówki
* 250g mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru
* galaretka truskawkowa
* opcjonalnie czekolada i posypka cukrowa
Przygotowanie :
Biszkopt pieczemy na największej blaszce, tej z piekarnika. Z ciepłego blatu ściągamy papier do pieczenia i ciasto przekładamy na ściereczkę. Zwijamy biszkopt w rulon. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, wylewamy na płaski talerz i zostawiamy aż zastygnie. Kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone. Krem łączymy z galaretkami. Rozwijamy biszkopt. Smarujemy go kremem i zwijamy. Zakręcamy w papier do pieczenia, tak by utworzyć cukierek. Odstawimy na kilka godzin, żeby krem zastygł. Ciasto możemy polać roztopioną czekoladą i ozdobić posypką.
Składniki :
* biszkopt z tego przepisu
* 200ml śmietanki kremówki
* 250g mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru
* galaretka truskawkowa
* opcjonalnie czekolada i posypka cukrowa
Przygotowanie :
Biszkopt pieczemy na największej blaszce, tej z piekarnika. Z ciepłego blatu ściągamy papier do pieczenia i ciasto przekładamy na ściereczkę. Zwijamy biszkopt w rulon. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, wylewamy na płaski talerz i zostawiamy aż zastygnie. Kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone. Krem łączymy z galaretkami. Rozwijamy biszkopt. Smarujemy go kremem i zwijamy. Zakręcamy w papier do pieczenia, tak by utworzyć cukierek. Odstawimy na kilka godzin, żeby krem zastygł. Ciasto możemy polać roztopioną czekoladą i ozdobić posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz