Najszybciej upieczesz biszkopt. Wystarczy że wystygnie, a przy tych mrozach to moment. Do całości brakuje tylko kremówki. I pyszne ciasto na weekend jest. Smacznego!
Składniki :
* 6 jajek
* 2 szklanki mąki pszennej
* szklanka cukru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* 500ml śmietany kremówki
* łyżka cukru pudru
* pół szklanki mrożonych jagód
Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać z kakao. Na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto, na to zrobić kleksy z ciemnego. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić ciasto zwinięte w ściereczkę. Ubić kremówkę z cukrem, dodać jagody i wyłożyć na ciasto. Zwinąć roladę i odłożyć do lodówki.
Składniki :
* 6 jajek
* 2 szklanki mąki pszennej
* szklanka cukru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* 500ml śmietany kremówki
* łyżka cukru pudru
* pół szklanki mrożonych jagód
Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać z kakao. Na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto, na to zrobić kleksy z ciemnego. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić ciasto zwinięte w ściereczkę. Ubić kremówkę z cukrem, dodać jagody i wyłożyć na ciasto. Zwinąć roladę i odłożyć do lodówki.
wspaniale wyszła Ci ta rolada :)
OdpowiedzUsuńDostałam smaczka :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście szybkie, a przeapetyczne ciacho! Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńsmakowita:)
OdpowiedzUsuńSmakowita :)
OdpowiedzUsuń