15:00

Kruchy jabłecznik z migdałami

Już za oknem bardziej zima jak jesień, ale nie ma to znaczenia bo ciasto z jabłkami jest dobre o każdej porze roku. Postanowiłam przygotować kruchy jabłecznik z jabłkami i płatkami migdałów. Istne niebo. Polecam! 

Składniki :
* 200g masła 
* 200g cukru 
* 450g mąki pszennej tortowej 
* 2 jajka
* kg dobrych jabłek
* łyżka cukru
* łyżka cynamonu 
* 100g płatków migdałowych 
* opcjonalnie cukier puder do posypania 

Przygotowanie :
Masło zagnieść z cukrem, mąką i jajkami. Wyrobić kruche ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jabłka pokroić w kostkę, przesypać cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wysypać jabłka i migdały. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec do 50 minut w 180 stopniach. Ciasto można podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
 

3 komentarze:

Copyright © 2014 Magiczne życie Marty , Blogger