Już za oknem bardziej zima jak jesień, ale nie ma to znaczenia bo ciasto z jabłkami jest dobre o każdej porze roku. Postanowiłam przygotować kruchy jabłecznik z jabłkami i płatkami migdałów. Istne niebo. Polecam!
Składniki :
* 200g masła
* 200g cukru
* 450g mąki pszennej tortowej
* 2 jajka
* kg dobrych jabłek
* łyżka cukru
* łyżka cynamonu
* 100g płatków migdałowych
* opcjonalnie cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Masło zagnieść z cukrem, mąką i jajkami. Wyrobić kruche ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jabłka pokroić w kostkę, przesypać cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wysypać jabłka i migdały. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec do 50 minut w 180 stopniach. Ciasto można podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Składniki :
* 200g masła
* 200g cukru
* 450g mąki pszennej tortowej
* 2 jajka
* kg dobrych jabłek
* łyżka cukru
* łyżka cynamonu
* 100g płatków migdałowych
* opcjonalnie cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Masło zagnieść z cukrem, mąką i jajkami. Wyrobić kruche ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jabłka pokroić w kostkę, przesypać cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wysypać jabłka i migdały. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec do 50 minut w 180 stopniach. Ciasto można podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Aż u mnie zapachniało:) Cieplutko ściskam:)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńmam słabość do ciast z jabłkami :)
OdpowiedzUsuń