Pyszny i delikatny torcik na bazie małych bezików. Oczywiście z bitą śmietaną i owocami. Proponuję figi, bo teraz są najpyszniejsze. Smacznego!
Składniki :
* 5 białek
* 300g cukru
* szczypta soli
* sok z cytryny
* 200ml śmietany kremówki
* łyżka cukru pudru
* owoce do dekoracji
Przygotowanie :
Białka ubijać na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać cukier po troszkę. Pod koniec ubijania wlać łyżkę soku z cytryny. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy na papierze do pieczenia. Piec bezy a właściwie suszyć około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu.
Składniki :
* 5 białek
* 300g cukru
* szczypta soli
* sok z cytryny
* 200ml śmietany kremówki
* łyżka cukru pudru
* owoce do dekoracji
Przygotowanie :
Białka ubijać na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać cukier po troszkę. Pod koniec ubijania wlać łyżkę soku z cytryny. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy na papierze do pieczenia. Piec bezy a właściwie suszyć około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu.
figi są idealnym owocem do dekoracji, pięknie wygląda ten torcik :)
OdpowiedzUsuńMmm, z figami... Ja poproszę! :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, ze smakował obłędnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kochana :)
Wygląda zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dominika
wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuń