Zróbcie ten pasztet koniecznie, bo jest przepyszny. Robi się go błyskawicznie i na kilka dni mamy pyszny pasztet nie tylko do kanapek. Smacznego!
Składniki :
* 3 szklanki cukinii startej na tarce
* 1 szklana kaszy manny
* 1/2 szklanki bułki tartej
* 3/4 szklanki oleju lub miękkie masło
* 30 dkg żółtego startego sera
* 5 jajek (białko ubić oddzielnie)
* 5 marchewek
* 2 cebule
* pęczek natki pietruszki
* pęczek koperku
* sól, pieprz
* ziarna słonecznika
Przygotowanie :
Wszystkie składniki zetrzeć na tarce, cukinię odsączyć, dodać suche składniki, jajka, tłuszcz (białko na końcu) doprawić do smaku wedle uznania. Wylać do blaszek (najlepiej jednorazowych), piec godzinę w piekarniku nagrzanym na 160 stopni. Pasztet posypać ziarnami słonecznika. Zostawić do wystygnięcia przy otwartych drzwiczkach.
Składniki :
* 3 szklanki cukinii startej na tarce
* 1 szklana kaszy manny
* 1/2 szklanki bułki tartej
* 3/4 szklanki oleju lub miękkie masło
* 30 dkg żółtego startego sera
* 5 jajek (białko ubić oddzielnie)
* 5 marchewek
* 2 cebule
* pęczek natki pietruszki
* pęczek koperku
* sól, pieprz
* ziarna słonecznika
Przygotowanie :
Wszystkie składniki zetrzeć na tarce, cukinię odsączyć, dodać suche składniki, jajka, tłuszcz (białko na końcu) doprawić do smaku wedle uznania. Wylać do blaszek (najlepiej jednorazowych), piec godzinę w piekarniku nagrzanym na 160 stopni. Pasztet posypać ziarnami słonecznika. Zostawić do wystygnięcia przy otwartych drzwiczkach.
Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasztety domowe, jednak takiego warzywnego jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPychotka.
Cudnego weekendu kochana:)
uwielbiam i w sezonie zawsze muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) uwielbiam takie pasztety :-)
OdpowiedzUsuń