Ostatnio nie za często robię mięso wieprzowe, bo już nam się trochę przejadło. Wybieram wołowinę albo niezawodnego kurczaka. Tym razem poszalałam z dobrą marynatą i chciałam ją też wykorzystać do żeberek. Tak oto powstał pyszny obiad. Smacznego!
Składniki :
* kg żeberek wieprzowych
* 2 cebule
* ząbek czosnku
* 2 łyżki miodu
* łyżka musztardy sarepskiej
* łyżka oliwy z oliwek
* szczypta soli i pieprzu
* łyżeczka czerwonej papryki mielonej
Przygotowanie :
Miód wymieszać z musztardą, oliwą i przyprawami, żeberka pokroić na porcję i dobrze obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Żeberka obsmażyć z obu stron, delikatnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami.
Składniki :
* kg żeberek wieprzowych
* 2 cebule
* ząbek czosnku
* 2 łyżki miodu
* łyżka musztardy sarepskiej
* łyżka oliwy z oliwek
* szczypta soli i pieprzu
* łyżeczka czerwonej papryki mielonej
Przygotowanie :
Miód wymieszać z musztardą, oliwą i przyprawami, żeberka pokroić na porcję i dobrze obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Żeberka obsmażyć z obu stron, delikatnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami.
Cudowne :>
OdpowiedzUsuńKochana, zawsze jak do ciebie zaglądam robię się bardzo głodna.
OdpowiedzUsuńcałusy
dawno nie jadłam żeberek, pysznie przyrządzone :)
OdpowiedzUsuń