sobota, 24 maja 2014

Szparagowa zupa krem

Pozostając w temacie szparagów, dzisiaj zapraszam Was na pyszną zupę właśnie z nimi. Jeśli jeszcze nie jedliście to polecam! Ja dla gęstości dodałam trochę topionego serka. Skoro mama zrobiła z nich zupę, to dlaczego ja miałam nie dodać do swojej.





Składniki :
* pęczek zielonych szparagów
* 1,5 l wywaru warzywnego bądź rosołu
* 2 ziemniaki
* pół kostki serka topionego 
* 2 łyżki śmietanki
* łyżeczka soku z cytryny
* sól, pieprz, zioła do smaku




Przygotowanie :
Końcówki szparagów ułamać a główki odciąć. Rosół zagotować razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz szparagami. Gdy będą miękkie, zmiksować. Dodać serek oraz śmietankę, dobrze wymieszać, przyprawić do smaku. Podawać z główkami szparagów. 

7 komentarzy: