piątek, 23 maja 2014

Pizza jako tarta ze szparagami i szynką

Ja pizzy nie lubię! Uwielbiam po prostu. Wiadomo, że domowa będzie najlepsza, bo z wiadomych składników wybranych przez nas. A skoro nadal trwa sezon na szparagi to dzisiaj zapieczemy je właśnie na pizzy.
Ktoś jeszcze jej nie lubi tak jak ja ? :)



Składniki :

Ciasto :
* 2 szklanki mąki - u mnie mąka do pizzy
* centymetrowy pasek drożdży
* pół szklanki ciepłej wody
* szczypta soli
* szczypta cukru
* łyżka oliwy z oliwek
Sos :
* szklanka śmietany 12 %
* pół szklanki jogurtu naturalnego
* 2 ząbki czosnku
* sól , pieprz
* ulubione zioła 
dodatkowo : szparagi, szynka, ser żółty





Przygotowanie 
:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Składniki sosu zmiksować. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem. Ułożyć szparagi, ja miałam zielone, to tylko sparzyłam wrzątkiem. Dodać pokrojoną w trójkąty szynkę, oraz plasterki sera. Piec 20 minut w 200 stopniach. Pizzę podawać ciepłą.

14 komentarzy: